Crowd in Nature

Earth Hour Challenge 2020

Utmana kompisar och familj i att agera för klimat och biologisk mångfald
Ladda ner appen Deedster och gå med i Earth Hour Challenge
ETT ENKELT OCH ROLIGT 
SÄTT ATT GÖRA SKILLNAD

Om vi ska ha en chans att nå Parismålet om en begränsad uppvärmning till 1.5 grader behöver vi vara många som tar ställning och agerar. Idag är svenskens genomsnittliga avtryck från konsumtion drygt 8 ton per år. Tillsammans har vi mycket kvar att göra för att nå en hållbar nivå på ca 1 ton per person och år.

I Earth Hour Challenge kan du utmana dig själv, vänner, familj eller kollegor i att agera för att driva omställningen mot en hållbar planet. När vi är många som agerar planetsmart ger det nämligen effekt på en större skala, både räknat i rena utsläpp, men också som bevis på att det faktiskt är ganska enkelt och roligt att göra andra val.

Earth Hour Challenge är ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och klimatappen Deedster med syfte att på ett enkelt och roligt sätt ytterligare inspirera och engagera företag och privatpersoner till att agera för planetens framtid.

WWF & DEEDSTER PRESENTERAR

Earth Hour
Challenge 2020

UTMANA KOMPISARNA ELLER
KOLLEGORNA FÖR KLIMAT 
OCH BIOLOGISK MÅNGFALD INFÖR 
EARTH HOUR 2020

ETT ROLIGT OCH ENKELT SÄTT 
ATT TILLSAMMANS GÖRA SKILLNAD
EN UTMANING FÖR
 PLANETENS FRAMTID

I Earth Hour Challenge utmanas svenska folket till att agera för planetens framtid. Genom att förstå sitt eget klimatavtryck, quizza på olika teman och deeds och göra mikrouppdrag, agerar vi tillsammans för klimatet och den biologiska mångfalden! Earth Hour Challenge pågår i fyra veckor och leder fram till den globala manifestationen Earth Hour den 28/3 kl 20:30.

HUR KAN DU DELTA?

Du kan delta på två sätt. Antingen genom att helt enkelt ladda ner Deedster och gå med i ett öppet lag. I det jobbar du tillsammans med andra klimathjältar mot att göra så många deeds och spara så mycket koldioxid som möjligt. Du kan då utmana dig själv eller andra i laget.

Du kan också skapa ditt ett eget lag och bjuda in kompisar och familj. Efter att laget har skapats får du en länk vilken via du bjuder in alla du vill ha med. No limits, ju fler desto bättre! När dina nya lagmedlemmar klickar på länken kommer de först få svara på frågor om sitt klimatavtryck (vilket är hemligt för andra). Därefter hoppar ni in i en resa där ni på olika stationer får svara på quizfrågor inom hållbarhet och klimat och får mikrouppdrag med positiv effekt på klimat och biologisk mångfald, så kallade deeds.

Oavsett hur du vill delta, anmäl dig nedan så skickar vi mer information till dig!
Start: 2/3 kl 12:00
Målgång: 28/3 på Earth Hour kl 20:30

Anmälan privatperson

Vill du vara med i Earth Hour Challenge 2020?
 Fylli dina kontaktuppgifter nedan så skickar vi mer information.

När du bekräftar godkänner du att dina uppgifter sparas av Världsnaturfonden WWF och Deedster i syfte att kommunicera kring appen Deedster och Earth Hour Challenge.

Tack för din anmälan! Du kommer att få mer information via mail.
Hoppsan! Något gick tyvärr fel, försök igen.
UTMANA DIG SJÄLV OCH ANDRA FÖR PLANETEN

Dina val spelar roll.

Ska vi nå Ska vi nå Parisavtalet måste vi halvera våra utsläpp på bara 10 år.
BILEN, BIFFEN, BUTIKEN, BÖRSEN, BOSTADEN

Vad du gör spelar roll!

De fem B:na bilen, biffen, butiken, börsen och bostaden är grundpelare för Earth Hour. De förenar de olika komponenter som påverkar vårt fotavtryck, biologisk mångfald och klimat.
Läs mer
BILEN, BIFFEN, BUTIKEN, BÖRSEN, BOSTADEN

Årets teman

Vad kan du göra för att minska ditt avtryck från konsumtion? De fem B:na Bilen, Biffen, Butiken, Börsen och Bostaden förenar de olika komponenter som påverkar vårt ekologiska fotavtryck, den biologisk mångfalden och klimatet - och ligger till grund för Earth Hour Challenge 2020.
Läs mer på WWFs hemsida
VARFÖR ÄR DET VIKTIGT 
ATT GÖRA DEEEDS?

En deed är ett mikrouppdrag med positiv inverkan på klimat och hållbarhet. I Earth Hour Challenge uppmuntrar vi dig till att göra så många deeds du bara kan och vill. När vi är många som gör små förändringar i vardagliga val kan vi göra skillnad, både i konkret koldioxidbesparing men kanske ännu viktigare, i att förflytta normer kring konsumtion och livsstil.

Deedsen är roliga, lärorika, utmanande, intressanta, spännande och ibland lite små-jobbiga uppdrag som anpassas efter ditt klimatavtryck och profil.

I Earth Hour Challenge har WWFs experter valt ut ett antal deeds, som de anser är viktiga för att få till den omställning som krävs för att bromsa klimatkrisen och den snabba förlusten av biologisk mångfald. Vissa deeds har ger en direkt besparing i koldioxid, andra har en mer indirekt effekt.

APPEN DEEDSTER

Klimatappen Deedster vill driva omställningen till ett hållbart samhälle genom att engagera många människor. Därför använder appen gamification för att göra det enkelt och kul att agera för klimatet. I Deedster räknar du ut ditt koldioxidavtryck, quizzar dig till mer kunskap och får hjälp att konkret spara CO2e genom att göra deeds.

I scoreboarden kan du följa både dina egna, ditt lags och kollegans eller kompisens framsteg. Dessutom kommer vi att följa vad hela Sverige gör tillsammans! 

Appens innehåll utvecklas tillsammans med Världsnaturfonden WWF och klimatberäkningar görs i samarbete med Svenska Miljöinstitutet IVL.

Vill du läsa mer om Deedster kan du kika här.

VÄRLSDNATURFONDEN WWF

Med fler än fem miljoner supportrar är WWF en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer med projekt i mer än 100 länder. I Sverige grundades WWF 1961. Vår missionär att arbeta för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att: bevara världens biologiska mångfald, verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt samt för att minska föroreningar och ohållbar konsumtion.I dag bedriver det svenska WWF-kontoret verksamheten till stor del i egen regi och inom ramen för fyra avdelningar: Skog & arter, Mat, klimat & energi, Samhälls- & näringslivsutveckling samt Hav & vatten.

Vill du läsa mer om WWFs arbete kan du kika här.

EARTH HOUR

2007 grundade WWF en enkel symbolhandling för klimatet. Ett initiativ som innebar att alla lampor släcks under en timme, den sista lördagen i mars: Earth Hour. I dag är det världens största klimatmanifestation med cirka en miljard deltagare över hela jorden. Den symboliska nedsläckningen i stad efter stad, hus efter hus, rum efter rum kvarstår, men Earth Hour har blivit mycket mer än så.

Earth Hour handlar om att skicka en signal till världens beslutsfattare att nu är det dags att agera för vår planet; för klimatet och den biologiska mångfalden. Att vi alla måste höja vår röst för planeten och agera för att leva hållbart.
Genom att delta i Earth Hour Challenge får du både inspiration och kunskap om vad du och dina kollegor eller bekanta kan göra för att leva hållbart – och varför det är viktigt att höja sin röst och agera för vår planeten.

Vill du bidra? Börja med att delta i Earth Hour Challenge!
Vi släcker fortfarande lamporna som en signal till politikerna att ta krafttag för klimatet – men alla som deltar gör också mycket, mycket mer.

Läs mer om kampanjen Earth Hour på WWFs sida här.